Mattrender i all ära, men även om de växlar, hoppas man ju att det som både är nyttigt och gott, ska fortsätta vara populära. Vad sägs om surströmming, till exempel. Trots att kanske minst hälften av den svenska befolkningen tycker att det är surt, smakar illa och har en vedervärdig lukt, fortsätter den andra halvan av befolkningen att njuta av den "ruttna" fisken. Fast den är ju inte rutten, bara fermenterad. Att den är fermenterad betyder ju att maten har stått ett tag men inte blivit dålig, och då krävs det mycket salt i den maten, som surkål och kimchi till exempel. Mattrenden med fermenterad mat verkar stå i sig.
Den som gillar hetta i maten kan glädjas åt att de starka kryddorna är hett även i årets mattrender. Speciellt chilisås som Sriracha sägs vara hett i år. Och chili är ju en av superfoods, som också verkar hålla i sig. Till superfoods hör grönsaker som avokado, grönkål, gurkmeja, blåbär och linfrön, till exempel. Så ni som dricker grönkålsshottar, det är bara att fortsätta med det!
En annan trend är den veganska trenden som verkligen kommit starkt i år, framför allt bland de unga, till förtret för deras föräldrar. Det som kommit starkt i år är det man kallar Faux vegan-mat, som är vegansk mat som ser ut och behandlas som kött. Man steker, kokar och bakar i ugn precis som man gör med kött och som smakar och ser ut som kött. Så fram med grillarna i vår och grilla sojabiffar och sojakorvar!